Kalorijski balans.

  • • Author: Jovan Cvetojevic
  • • Date: January 20, 2021
  • • Category: Ishrana

Pošto je kalorijiski balans nešto što ste verovatno čuli, ali niste sigurni tačnog značenja i definicije, počeću sa malim objašnjenjem značenja. Kalorijski balans je odnos izmedju kalorija unetih u organizam i kalorija potrošenih od strane tog organizma u datom vremenskom periodu.
.
Da se podsetimo nakratko, kalorije su jedinica mere energije hrane, unose se kroz hranu i neka pića, organizam ih koristi kako bi se kretao i za sve funkcije u telu, kalorije mogu odmah biti iskorišćene ili deponovane u masnom tkivu ili kao glikogen u jetri i mišićima, a takodje mogu biti taložene kao mišićna masa. .
.
Postoje 3 stanje kalorijskog balansa: .
.
1) Negativni kalorijski balans (hipokalorijska ishrana) - .
To je stanje u kome osoba koristi (organizam koristi energiju za održavanje telesnih funkcija i kretanje) VIŠE kalorija nego što unosi ishranom. Zato što se unosi manje kalorija nego što se troši u organizmu, koriste se telesne rezerve kalorija iz masnog tkiva i mišićnog tkiva (najbolja opcija je što više masnog, a što manje mišićnog tkiva) i one bivaju sagorene da bi se taj manjak nadomestio. Ovo je jako bitno, zbog svega ovoga gore navedenog negativni kalorijski balans UVEK dovodi do SMANJIVANJA TELESNE TEŽINE. Primer, osoba ima dnevne energetske potrebe od 2500 kCal, a ona kroz ishranu unese 2000 kCal, ona je u negativnom balansu. .
.
2) Neutralni kalorijski balans (eukalorijska ishrana) - .
To je stanje u kome osoba unosi JEDNAKU količinu kalorija potrošenoj količini od strane organizma. Zato što se unosi ista količina kalorija koja se i troši, TELESNA TEŽINA OSTAJE ISTA. Naravno, nemoguće je da telesna težina svaki dan bude ista (zbog fluktuacije u količini vode, vremena dana kada se vrši merenje itd), ali se misli na prosečnu kilažu tokom nedelje ili mesec dana. Osoba koja je u neutralnom kalorijskom balansu će imati istu kilažu na početku i na kraju meseca. Primer, osoba ima dnevne energetske potrebe od 2500 kCal, a ona kroz ishranu unese 2500 kCal, ona je u netralnom balansu. .
.
3) Pozitivni kalorijski bilans (hiperkalorijska ishrana) - .
To je stanje u kome osoba unosi više kalorija ishranom nego što organizam potroši. Pošto se višak kalorija taloži, to može biti u masnom tkivu, mišićnom tkivu i glikogenu (jetra i mišići). Pozitivni kalorijski balans će UVEK rezultirati DOBIJANJE TELESNE TEŽINE. Primer, osoba ima dnevne energetske potrebe od 2500 kCal, a ona kroz ishranu unese 3000 kCal, ona je u pozitinom balansu. .
.
Ok, definisali smo kalorijski balans i objasnili 3 stanja, a sada na ono pravo pitanje, Zašto je on bitan uopšte?! .
.
Zato što je kalorijski balans NAJBITINIJA varijabla kada je u pitanju promena telesne kompozicije (to je kul naziv za promenu izgleda tela, izgradnju mišićne mase i gubitak telesnih masti). .
On najviše utiče na to da li će se gubiti telesne masti, održavati telesna masa ili dobijati na mišićima/masnim naslagama. Da pojednostavim, kalorijski balans je najbtniji faktor u procesu postizanja svog željenog izgleda, kondicije, snage, zdravlja... .
.
Zaključak: .
.
Kada ste u negativnom kb gubićete na telesnoj masi, da li će ta izgubljena masa biti masno ili mišićno tkivo, ili voda, zavisi od vrste fizičke aktivnosti, visine negativnog balansa, kompozicije namirnica koja se unosi u telo, od količine i kvaliteta sna, nivoa stresa itd. .
.
Kada ste u neutralnom kb, telesna masa će ostati ista tokom perioda takve ishrane. Ništa zanimljivo za dodati ovde više. .
.
Kada ste u pozitivnom kb, telesna masa ce povećavati, da li će to povećanje biti masno ili mišićno tkivo, ili voda, zavisi od vrste fizičke aktivnosti, visine pozitivnog balansa, kompozicije namirnica koja se unosi u telo, od količine i kvaliteta sna, nivoa stresa itd.